Naučte svého draka létat!!

Byl jsem si teď o víkendu zalétat s drakem. Foukalo celkem pěkně a taky jsem tam na poli nebyl sám…

Všechny „drakaře“ bych rozdělil asi do 3 základních skupin: 1. Jsou ti kteří se snaží aby jim to lětělo ale drak to většinou bere střemhlav dolů. 2.Skupina těch, kteří měli štěstí a drak lítá hned bez větších obtíží. 3.Skupina tomu rozumí, drak jim létá a když ne tak za 5 minut už zase jo. Nevěřícně koukají co ti 1. skupiny dělají a šilhají po konkurenci z 2. skupiny :D (jo a mají často vlatní draky ale není to podmínkou) největším problémem nelétavosti je buď špatné sestavení draka nebo špatné nastavení úhlu náklonu

No já si myslím, že se řadím asi tak do té třetí skupiny, tak jsem se rozhodl vám trochu poradit!!!

Takže, zase draky rozdělím do 2skupin: 1.kupovaní, s pevným úhlem náklonu: Tady, pokud vám to nelítá lze zvolit několik cest. Pokud se vám drak točí a moc se nevznese, je velký úhel náklonu a do draka se opírá příliš velká síla větru. Řešení je poměrně jednoduché ale ne vždy stoprocentní. Buď půjdete ven za menšího větru. Nebo dáte drakovi ocas který jej bude usměrňovat (z igelitky nebo jsou supr z té červeno bílé pásky co ohraničuje nebezpečná místa).  Při nejhorším se dá použít přiměřené závaží. V opačném případě, že vám  drak nechce moc vzletět a jen tak se lehce vznáší nad zemí lze u tohoto typu draka poradit, přijděte na silnější vítr… 2.kupovaní s volitelným úhlem náklonu Ze začátku je to tady stejné je dobré dát drakovi ocas aby byl stabilnější. Ale tento typ má jednu velkou výhodu. Je mnohem přizpůsobivější větrným podmínkám. Vše záleží na úvazu však koukněte níže je tam, jak draka nastavit i jak uvázat jednotlivé uzly…

Nastavení:

Vše je pouze o posouvání očka ,na vodícím provázku draka, na které je přivázáno tažné lano. Je to jednoduché (improvizoval jsem… nemám nastavitelného draka)

Pokud je silný vítr stačí posunout očko (červeně) ke špičce draka (vlevo) tím docílíte většího sklonu a vzduch se bude méně opírat o draka.

Pokud je vítr slabý stačí posunout  očko více dozadu, zas to nepřežeňte. Poku umístíte dál než je asi 1/3 provázku od špičky. Drak ani nevzlétne.

Uzly

Budeme potřebovat 2 základní uzly liščí smyčku na kroužek pro vodící provaz a kotevní úvaz na přidělání vodícího provázku ke konstrukci a tažného lana ke kroužku. Návod na liščí smyčku na kruhu bez volných konců jsem nihde nenašel, tak jsem vytvořil vlastní akorát místo kroužku jsem použil CD :D )

1.

2.

3.

4.

5. detail

6.detail

Tak tady je snad srozumitelný návod jak udělat liščí smyčku na kruhu, možná se ptáte proč. Odpověď je jednoduchá. Stačí povolit to očko které drží přicházející provaz (na poslední fotce, přímo uprostřed rámečku) a můžete lehce nastavit úhel sklonu utáhnete a je to….

Ještě je potřeba kotevní uzel aby jste pevně připevnili ke kruhu tažné lano a vodící lano k samotné konstrukci.

K tomu je tady naskenovaná stránka z jedné super knížky (kromě na kruh budete ještě přivazovat na rovné tyčky).

Jen co to půjde tak sem přihodím fotky příkladů typů draků a nastavení…

Snad vám to nějak pomohlo.

DiGGiT

Tagy: , ,

Publikováno: Pondělí, 5. Říjen, 2009 v 21:28 Dělo se

Zanechat odpověď