Tuning TA-01 středová osa

Po delší době zase píšu, aktualizace wordpresu nějak zlobí a tak jsem se rozhodl něco napsa (to jsem chtěl tak i tak). V tomhle článku bude pár rad ohledně podvozku Tamiya TA-01 konkrétně Blazing star.

Už delší dobu mě štvala drnčící středová osa, byl to drát a ten se vždycky pokřiví a pak to už jen drnčí. Rozhodl jsem se vyměnit tenhle ohnutej drát za něco bytelnějšího. Zvolil jsem Al kulatinu, nakonec to byl dural, ale to nevadí. Co jsem mluvil s prodavačem v obchodě MPM v Praze na Myslíkově tak jsem se dozvěděl, že tento díl není pro můj podvozek dostupný z toho důvodu, že šasi je plastové a dochází zde k pružení a pokud by se to celé nahradilo jednou tyčí tak by ten nápor zřejmě nevydržely ložiska a převody. Dospěl jsem tedy k vlastnímu řešení, nahradil jsem drátovou osu duralovou kulatinou o průměru 6mm a prožně ji připevnil, více dál.

„Návod“

Jako první si musíme změřit kolik bude toho matroše potřeba mě vyšlo asi 20cm ale z rezervy jsem si „koupil“ 2x25cm (to víte, „pro jistotu“) Nákup ve FERONĚ proběhl dobře. Kulatina mě nestála nic jelikož váha s rozsahem 100kg nic nenavážila. No ono toho fakt moc nebylo, no dál. Odšroubujeme kryty přední a zadní převodové skříně. Vyndáme vše spojené se středovou osou, tj.: 45° ozubená kola na asi 5 cm dlouhé ose. Naše úprava spočívá jen v prostém nahrazení a však hodně pomůže, aby kulatina seděla do těchto malých tyček musíme ji na koncích zbrousit na plocho aby měla při zasunutí do těch tyček malou vůli. Viz následující obr.

Tuto vůli je nutné vymezit pružně protože pokud si všimnete tak náhon přední a zadní nápravy nejsou ve stejné výšce!

Takže tedy pružné vymezení vůle:

Tak a osa je kompletní teď už jen nahodit ložiska, ségrovky a převody a je to…

Už se to točilo pěkně se to každou otáčku malinko zadrhlo, na vině byl malej kamínej zaseklej v převodu a tak jsem nakonec musel vyměnit to malý kolečko na středové ose (mám jich zásobu).

tady je teda vidět malej černej kamínek mezi zubama kola:

Tady je koncové foto po nějakých vzhledových úpravách. Nutno dodat, že lep. páska vzadu nesmí být moc navrstvená protože jinak se to strouhá o zadní nápravu.. ;-)

Tak pokud máte TA-01 a máte tam pořád drát, tak neváhejte…

Na závěr chci dodat, že vše děláte na vlastní riziko a já vás k tomu nenabádám. Neberu na svojí zodpovědnost žádné újmy na majetku či na zdraví způsobené řízením se tímto návodem…

DiGGiT                     Ať to frčí!!

Tagy: , , , , , ,

Publikováno: Pondělí, 2. Listopad, 2009 v 22:47 RC modely

Zanechat odpověď