Vodní chlazení „podomácku“

Dneska se už počítače bez aktivního chlazení neobejdou. Mezi běžné způsoby jak odvádět teplo z čipů uvnitř PC pryč je jeho předání vzduchu který je pomocí soustavy ventilátoru odváděn. Tím ale v PC přibývá mnoho mechanických částí, které produkují hluk a na pasivních částech se usazují vrstvy prachu. Alternativou může být chladit PC vodou. Může to znít divně, někdo si představí PC ponořený do vody, jiný budou odporovat s tvrzením, že voda a el. proud nejdou dohromady. Avšak voda proudí v uzavřeném okruhu přes jednotlivé komponenty chladícího okruhu. Doma mám několik počítačů a tak proč nezkusit stavbu takového jednoduchého vodního okruhu. Vhodnou volbou se stal takový pokusný PC který mi slouží jako domácí server a nemá žádnou klíčovou funkci. Základem bylo vytvořit hliníkové bloky kterými bude proudit voda a přejímat vyzářené teplo z čipů. Grafika je integrovaná na základní desce a tak mi stačily dva bloky, jeden na CPU a druhý na chipset.

Na jádře procesoru malý žebrovaný chladič, celkem má 6 žeber. Krajní žebra zůstala v původním stavu, ale vnitřní 4 žebra mají vždy ubroušených 5mm z jedné strany a to na přeskáčku vlevo a vpravo. Voda potom teče nejdelší možnou cestou v chladiči a přejme tak maximální množství tepla.  Pro připojení hadiček jsem zbrousil dvě trubky po stranách a zasunul mezi žebra, jejich vnější průměr je 4mm. Z 1mm tlustého hliníkového plechu jsem udělal 3 obdélníky. Dva boční s vyříznutým rohem pro trubky a jeden horní na uzavření. Celek je slepený tmavým epoxidem.

Blok pro chipset je udělaný z původního chladiče. Ze stejné strany kde jsou umístěny trubky je nalisovaný hliníkový plech mezi jednotlivá žebra, který vede asi doprostřed chladiče. Díky tomu voda teče delší cestou, zhruba ve tvaru U a přejme tak větší množství tepla. strany jsou utěsněny zase 1 mm tlustým hliníkovým plechem a vrchní strana 3mm plechem protože tenčí už došel :-( Všechno je to spojené tmavým epoxidem.

Oba bloky potřebovaly na vytvrzení lepených spojů asi den.

Poté co voda proteče blokem CPU a čipsetu směřuje do velkého radiátoru. Sehnal jsem ho na aukru za cenu asi 160kč. Vypadá na topení do auta, je zcela nový nepoužitý. Přívodní trubky jsou na mnohem větší průměr a proto jsem musel udělat redukce. Samotná redukce se skládá jen ze 3 částí. Větší Al trubka menší trubka použitá i v chladičích a kroužek s dírou vybroušený z 1 mm Al plechu. Vše je zase spojeno tmavým epoxidem. Redukce jsou přilepeny k trubkám radiátoru čelně pomocí vteřinového lepidla aby se daly jednoduše oddělit v případě jiného využití radiátoru. Spoje jsem zafixoval černou izolační páskou. Bílá páska na přívodních hadičkách brání jejich zlomení a zablokování tak průtoku vody.

V předních 5,25 pozicích je plastová nádoba (od nějakých minerálů v prášku z lékárny ?) s průchodkama z Al trubek a vevnitř se asi v 0,75l destilované vody koupe ponorné čerpadlo pro akvária. Průtok v okruhu není zrovna velký, nejvíce jej limitují úzké hadičky.

——>(exp.  čerpadlo>——)———

|                                                 |

radiátor——<——chipset—<—CPU

Hadičky jsem pořídil v Horbachu v oddělení akvaristiky. Před nasunutím hadičky na na trubku se mi osvědčilo omotat ji párkrát tenkou pružnou lepící páskou, páska tak zabrání přílišnému roztažení hadičky. Pro pevné přichycení je spoj ještě stažený dvakrát omotaným plastovým stahovacím páskem. Čerpadlo je taky z hornbachu, značky eheim s nejmenším průtokem. Destilovanou vodu jsem koupil za pár korun v OBI.

Pře napuštěním vody je dobré odpojit PC od el. sítě. Při napouštění okruhu je nutné mít už zatopené čerpadlo bez bublin uvnitř. Po zapnutí čerpadlo natáhne vodu do celého okruhu (chce to dolévat, radiátor má velký objem). V chladičích a radiátoru určitě zůstanou bubliny. Stačí to trochu trpělivosti a všechny je z okruhu dostat různým natáčením komponent. Doporučuji začít po směru proudu vody za čerpadlem ;-)

Pokud to nikde nekape apod. stačí už jen připojit PC do el. sítě a zapnout. Na otestování je dobré pořádně zatížit CPU. Mě na serveru běží gentoo takže nebyl problém spustit kompilaci nějakého balíčku a o zátěž nebyla nouze. :-) Pro servis se hodí umístit na hadičky tlačky, to jsou ty modré spony, dá se jimi zastavit průtok (samovolný i čerpadlo).

Přesně takhle by to nemělo vypadat :-D , nedávejte zdroj naspod, první co se stane když to někde povolí, že vám voda nateče do zdroje a může to mít nemyslitelné následky! (u mě jinde místo nezbylo)

Závěrem chci upozornit, pokud se pustíte do podobné stavby. Neberu žádnou zodpovědnost za škody na majetku ani na zdraví způsobené výrobou, montáží, provozem apod.

Tagy: , , , , , ,

Publikováno: Čtvrtek, 16. Červen, 2011 v 18:28 PC-HW, SW

Zanechat odpověď